Еволюция на мъжкото облекло

Еволюция на мъжкото облекло Понятието мода произхожда от латинската дума „модус”, която означава правило, маниер на държание, начин,  мярка, вид. Модата е строго подчинена на историческото развитие на обществото през вековете и отразява нейните особености. Тя обединява в себе си развитието на науката, културата и техниката, настоящето и бъдещето, традициите и  креативността.
През всички тези векове мъжката мода е преминала през голяма еволюция. Силуетът се е изменял,  формите и багрите са се трансформирали, на пазара са се появявали нови материи, техники и технологии за обработката им. Всичко се е развивало на бързи обороти, затова и тя минава през толкова много етапи  и исторически стилове.  Но какво всъщност е стил? Под стил трябва да разбираме, че това е система от елементи, които са подчинени на единна художествена закономерност.
Развитието на мъжкия костюм при различните националности и народи има много общо, но всеки един от тях изразява отношението си към красотата по свой собствен начин. Върху него оказват влияние политическите събития, икономиката, художествените течения. Затова нека започнем едно кратко пътешествие из миналото до настоящето, нека се пренесем в различни времена, светове, народи и националности.

Връщаме се в Египет в периода на Старото Царство (3000-2400г.пр.н.е). По това време правоъгълно парче от лен или кожа е било носено от всички египетски династии. Това била тъй наречената престилка „схенти” . Само фараоните и знатните хора са носели няколко престилки една върху друга, които били драпирани отпред и отзад. Постепенно това парче плат се видоизменило до „пола”, която се носела само от богатите. За връхна дреха мъжете използвали тясно правоъгълно наметало от тигрова или леопардова кожа.
       
Облеклото в Древна Гърция през VI-I в.пр.н.е. се състояло от две части- „хитон” и „химатион”. „Хитонът” представлявал долно облекло, изработено от вълнени тъкани. А „химатионът”  бил основното класическо наметало, направено от правоъгълно парче вълнен плат, обхващащ цялата фигура- от гърдите до стъпалата.

Мъжкият костюм в Древен Рим се състоял от долно облекло- „туника” и горно- „тога”. Класическата „туника” стигала до прасеца, а тези на пълководците се отличавали с орнаменти и украшения. „Тогата” се е носела само от свободните римляни, като е била необходимо облекло за посещение на цирк, театър, съдебни заседания и др.

Нека преминем и през ренесанса в Италия (XVв.). Силуета е бил втален, но формите на облеклото са се отличавали с удобство и художествен вкус. Задължително в мъжкото облекло са се носели тясна вталена риза в различни цветове, прилягаща по фигурата жилетка, къси платнени гащи, тесни чорапи-гащи, куртка и наметало, което служело за връхно облекло.
                   
Във Франция, по време на Възрраждането XVв. , мъжкото облекло се е състояло от бяла плътна риза, куртка от коприна, бархет, чорапи и гащи. Характерното при този костюм е, че той е изглеждал много пищен ,поради богатата бродерия, катарамите, копчетата и съчетаването на разнообразни цветове.

Вече достигнахме и до средните векове. Това е епохата на готиката, стилът барок и рококо. Мъжкото облекло в Европа е тънело в разкош, помпозност, асиметрия, цветове, много детайли, претрупаност и изящество.
       
Стилът на Викторианците , през 1800г., е бил голям скок в развитието на модата. Най-запомнящо за този период,е това че са се носели дълъг фрак и висок цилиндър. Задължителни аксесоари към облеклото са били бастун и джобен часовник. Това са неща ,които и днес заемат част от нашия живот, неща които продължават да вдъхновяват стотици дизайнерите и да заемат важна част от колекциите им.

От 1900-2000г. облеклото минава през различни трансформации, вече мъжете не само са носели дрехи, а са започнали чрез тях да изразяват себе си, своите предпочитания и стил, да подчертават физиката си. Те са подражавали на известните по онова време актьори,които тогава са били считани за модни икони. Някой от тях са Фред Астер, Кари Грант, Гари Купър. Те са вдъхновявали стотици мъже, разкривайки им новите модни тенденции. През този период музиката също оказала голямо влияние върху облеклото, като всичко е започнало от туида, диско фънка, рока, метала, грънджа и се стигне до хип-хоп вълната
 1910-20
1920-30
1930-40
1940-50
1950-60
1960-70
1970-80
1980-90
1990-2000

Днес 2015г. дизайнерите развиват своите идеи по един по-различен, по-креативен начин,  като повечето от тях са повлияни от модата в миналото в комбинация със заобикалящия ни съвременен свят. Всеки мъж може да преоткрие себе си, не само да следва модните тенденции, но и да съчетава различни стилове дрехи, цветове, материи, без никакви притеснения. Това от своя страна изразява неговата индивидуалност и мъжественост.

 

коментари към "Еволюция на мъжкото облекло"