НОВИТЕ МАТЕРИИ (Bamboo)

НОВИТЕ МАТЕРИИ (Bamboo) НОВИТЕ МАТЕРИИ
Отмина времето, когато гледайки съдържанието на една дреха, да срещаме най-често надписи като памук, лен, полиестер, вискоза, ликра...В днешно време, много институти разработват все нови и нови материи, за да задоволят най-вече капризите на модата, но и от екологична гледна точка, за да се използват възобновяеми ресурси, по-малко вредни емисии при производство, рециклиране на материята, търсят се специфични функции и характеристики.
Вече разгледахме мерсеризирания памук и Лиоцела, и сега идва ред на БАМБУКА (Bamboo fiber).
Бамбук звучи познато на всички нас, защото е любимата храна на пандите. Но сега вече бамбука е суровина за приготвянето на влакна, от които се произвеждат от чорапи, дамски и мъжки дрехи, до спално бельо.
Бамбукът е от семейство Житни, и не е дърво, а тревист вид, и то най-високият и най-бързо растящият. Не се нуждае от намесата на човек и от наторяване и пестициди за отглеждането си, което го прави екологичен и 100% биоразградим.
Бамбукът има кухи стволове, със съдържание на силикати в стеблата си, което им придава якост, и в същото време е 10 пъти по-лек от желязото, което го прави подходящ материал за различни приложения. А влакната от бамбук са здрави и издържливи на опън.
Бамбукът има естествен анти бактериален био агент в клетките си, който не се разрушава при обработка и остава и в бамбуковите влакна. Следователно материите с такива влакна са подходящи за хора с алергии и чувствителна кожа, този агент прави плата устойчив на бактерии, което е една здравословна алтернатива за всички нас.
Структурата на бамбуковите влакна е изпълнена с множество микро кухини, което пък прави материята да абсорбира 3-4 пъти повече влага от памука, както и за регулиране на температурния баланс, поддържа няколко градуса по-ниска температура на тялото при топло време, като в същото време запазва топлината на отделената топлина при студено време.
Бамбуковите влакна , погледнати под микроскоп са с гладка повърхност, благодарение на което материята с такива влакна е мека и удобна за тялото.
В обобщение- материи в състава си с бамбукови влакна са хипоалергенни, антибактериални, дишащи, добре абсорбиращи влагата, меки, удобни, добре регулират температурния баланс на тялото при топло и студено време, здрави.
Може да се убедите сами в предимствата на бамбуковите влакна, закупувайки си продукт с такъв състав. За момента, онлайн магазин за мъжки дрехи, обувки и аксесоари  ОНИКСМАН може да ви предложи този модел Мъжка риза с бамбукови влакна, като ще се стреми да увеличава асортимента си!

Свързани статии

НОВИТЕ МАТЕРИИ (Lyocell)
Отмина времето, когато гледайки съдържанието на една дреха, да срещаме най-често надписи като памук, лен, полиестер, вискоза, ликра...В днешно време, много институти разработват все нови и нови материи, за да задоволят най-вече капризите на модата, но и от екологична гледна точка, за да се използват възобновяеми ресурси, по-малко вредни емисии при производство, рециклиране на материята, търсят се специфични функции и характеристики. Една от тези вече често срещани материи е Lyocell (Tencel®). Чудите се какво е Лиосел (или Tencel, което е регистрирано търговско наименование на Lyocell), к..