5 якета, без всеки мъжки гардероб е тъжен

5 якета, без всеки мъжки гардероб е тъжен

Както знаем, мит е, че мъжкият гардероб се отличава с по-ограничено разнообразие, отколкото дамският. Съвременният мъж харчи доста средства за дрехи, защото модерният градски стил на живот не е нищо друго, освен калейдоскоп от събития и ситуации. Умелото “плуване“ в градската среда е възможно чрез подходящо визуално представяне. За създаването на достатъчно авторитетна и стилна фасада, мъжът може да разчита единствено на правилно подбрано облекло, затова и значението на дрехата за мъжа е по-голямо отвсякога в наши дни. Мъжете могат да противодействат на дамските “оръжия” - грим и аксесоари, само чрез личен чар и качествени тъкани.

“Облечете се безупречно и ще запомнят вас“, казва Коко Шанел на множеството свои последователки през изминалият век. Твърдението се отнася в двойно по-голяма степен за мъжкият пол. И тъй като първата забележима дреха във визията е връхната, следващият списък включва задължителните мъжки якета, които създават базисната основа на тази категория облекла. Техни производни се срещат в изключително разнообразни форми и размери, така че покупката на няколко разновидности на един модел е често срещана практика.

1. Ежедневно яке

Всички сезони имат своите подходящи ежедневни връхни облекла. Кройката и материите се различават, на качеството, което ги обединява е удобният и обикновено семпъл дизайн, проектиран да е приятен целодневен придружител. Обичайната къса дължина и вталена кройка на ежедневните якета се срещат добре познати модели: пилотското яке тип “бомбър“ е илюстративен пример, създаден с цел физическото оцеляване на военни пилоти в изключително тежки условия на интензивни бомбардировки и маневри. Блейзерът е друго емблематично стилово течение за мъжкото ежедневие, но визуалните му качества заслужават отделна категория.

2. Спортен стил

Спортната връхна дреха е изкушение във всеки сезон. Отличава се с опростена кройка, която осигурява свобода на движенията, и с определени свойства на тъканта. Имайки предвид хилядите на брой спортове, платовете на връхните дрехи, ориентирани към тях, логично са разнообразни.

Модните специалисти показват предпочитания към няколко от тях: текстилната материя на тренировъчните горници (суитшърт с и без ръкави), грейката без ръкав, както и непромокаемата тъкан на планинското яке. Зимният вариант на спортни якета никога не е прекалено обемен – материята изглежда тънка и лека, но всъщност е водонепропусклива, студоустойчива и едновременно изпарява влагата, проветрявайки интензивно тялото.

3. Зимна шуба

Зимната връхна дреха се отличава с удължен модел и обикновено с присъствието на качулка – подвижна или неподвижна. Тя винаги има подплата от пухена вата, която противодейства на вледеняващият студ на минусовите температури. Дори и в по-къс вариант на дрехата, материята с топлоизолационни свойства е най-търсената и важна характеристика в тях. И да, зимата не може да премине без мълчаливата пухкава подкрепа на шубата. Особено, ако ваканцията ви включва пътуване до заснежена и трудно проходима дестинация.

4. Кожа

Кожата е материал. Наистина, с доста вълнуващо и автентично излъчване, но достатъчно авторитетна ли е, за да обособи цяла отделна секция в категорията мъжки връхни дрехи? Коженото яке показва как здравата материя, комерсиалните реклами с аромат на хубав тютюн и мъжественото излъчване постигат това.

Якето от гладка лицева кожа се превръща в емблема през миналият 20-ти век. Емблема на популярни и набиращи влиятелни социални групи в средата на столетието, една от които е тази на рокерите. Кройката е разнообразна - споменатият блейзер често се среща в кожен вариант, както и разцветките. Тази дреха изглежда вечна, луксозна, създава ореол на загадъчна непристъпност и е всесезонна – нейни варианти са адаптирани за всеки климатичен и сезонен каприз.

5. Дънково яке

Денимът е другата най-комерсиална тъкан на 20-ти век, въпреки че произходът й датира от облеклата на работническата класа през далечното 17-то столетие. Дънковите якета са по-красивият и удачен избор за всяка разходка в парка, приятелско събиране, парти във вечерен клуб и дори офис средата. Светлосиният и бял деним отива на по-лежерни занимания, докато тъмноиндиговият е толкова елегантен, че огромен процент спортно-елегантни сака се произвеждат точно от тази материя.

Актуална тенденция през последните години, якетата от деним се носят като основна връхна дреха през всеки сезон, освен зимният. Моделът с ватирана подплата от дълъг косъм е подходящ вариант едновременно да се откроите сред тълпата и да останете напълно незабележими сред множество хора.

Продукти, свързани с тази статия