Кратка история на мъжките дънки

Кратка история на мъжките дънки

Дънки –  дреха в множествено число, неизменно син цвят, познати и с наименованието джинси, по името на тъканта, произвеждана в италианският град Генуа…Първите свидетелства за тези панталони датират отпреди няколко века, когато известният деним е бил просто най-подходяща за облекло при усилен физически труд, материя.

Първите мъжки дънки в популярната им форма са резултат на оригинална идея на шивачът Джейкъб У. Джеймс. Той добавя метални (медни) нитове в краищата на джобовете и в зоната на закопчаване на работните панталони, за да предотврати бързото разпаряне на плата в тези зони, което е причина за  значителен брой клиенти. Изобретението му се оказало ефективно, и тъй като си доставял необходимите топове плат от Levi Strauss & Co, Джеймс се обърнал към собственика й с писмо, в което му предложил партньорство - съвместно производство на дрехи, подсилени със здрави медни нитове.

Леви Щраус съзрял перспектива в предложението, защото смятал, че това ще засили популярността на компанията му сред работническата класа. Така със сигурност щял  да си осигури огромен брой редовни клиенти от тази многочислена прослойка за края на деветнадесети век, прослойка в САЩ. Той приел и през 1873 г. двамата партньори получават патент върху “Усъвършенстване в системата за закрепване на джобни отвори”. Работните дрехи от кафяво памучно платно скоро били оцветени с индиго и почти придобили визията, в която ги познаваме днес. Интересен факт е, че през далечното начало на двадесети век са се произвеждали не само мъжки дънки, но и дамски модели с характерна кройка и закопчаване.

Щраус едва ли е подозирал, че синият панталон ще превърне Levi’s в една от най-популярните марки за следващото столетие. Когато започва активното производство на мъжки дънки, той е знаел, че плътният деним е известен още от седемнадесети век, но като платът на северноиталианската работническа класа, както и на работници и моряци от крайбрежните селища в Индия, които се покриват с него още в края на шестнадесети век. Неочаквано, панталоните от здраво синьо платно изгубват статута си на униформа за селскостопански и железопътни работници, миньори, фермери, докери и занаятчии. Удобните мъжки дънки стават едно от най-предпочитаните унисекс облекла на започващата епоха.

Платът, наречен „bleu de Genes”, през осемнадесети век се произвеждал в Генуа, а впоследствие и в Ним. Френският вариант бил известен като по-здрав и устойчив, но Леви Щраус предпочел да работи с материя, създадена в САЩ. Първоначално наричани “гащеризони“, здравите тъмносини панталони се използвали масово от американските войници, по стара традиция на генуезкият морски флот, до 60-те години, когато стандартните мъжки дънки стават изключително модерна и предпочитана ежедневна дреха.

Промени през годините

Оригиналните джинси на Levi Strauss & Co били с два предни и едни заден джоб, а с времето се добавят още три джоба, и индигото се заменя с изкуствени оцветители, и то не само в син цвят. При по-голяма част от дамските и мъжки обаче, малките медни нитове на компанията си остават запазена марка и до днес.

Модерните дънки и магазин Onyxman

Актуалните мъжки дънки днес се срещат в изключително разнообразни модели - светли, тъмни, пъстри, изчистени, с принтове, прилепнали, широки, с верижки, външни джобове, надписи, кръпки, с дълъг и къс крачол – изборът на модел зависи изцяло от вкуса на клиентите. През настоящата 2018 г. класическият индигов оттенък си почива, а на предна линия се появяват белият, черен, цветен и принтиран деним с кръпки, апликации и декоративни верижки.

В богатата селекция на магазин Onyxman можете да откриете най-подходящите мъжки дънки за вас или за близък приятел, във всеки размер и на изключително изгодни за  подобно високо качество, цени.