НОВИТЕ МАТЕРИИ (Lyocell)

НОВИТЕ МАТЕРИИ (Lyocell) Отмина времето, когато гледайки съдържанието на една дреха, да срещаме най-често надписи като памук, лен, полиестер, вискоза, ликра...В днешно време, много институти разработват все нови и нови материи, за да задоволят най-вече капризите на модата, но и от екологична гледна точка, за да се използват възобновяеми ресурси, по-малко вредни емисии при производство, рециклиране на материята, търсят се специфични функции и характеристики.
Една от тези вече често срещани материи е Lyocell (Tencel®).
Чудите се какво е Лиосел (или Tencel, което е регистрирано търговско наименование на Lyocell), когато видите този надпис в описанието на състава на продукт, който сте закупили? Сега ще ви отговорим, защото в нашият онлайн магазин www.onyxman.bg, също имаме мъжки дрехи, изработени от тази материя.
Лиосел е от така наречените eco friendly материи. Произвежда се от дървесни частици, които се нарязват, надробяват и смилат на каша, и след това се извличат влакната. Най-често като материал се използва дъб, евкалипт и бреза. Ако е произведена от евкалиптова суровина, то тези дървета не изискват наторяване и са чисти от пестициди, както и площта, на която растат е по-малко, отколкото памуковите полета например. При производството на материята, има по-малко вредни емисии.
Какви са предимствата на тази материя – по-мека от коприна, по- прохладна от лена, по-абсорбираща от памука, рециклируема също.
Предимства спрямо нашата кожа – Лиосел влакната са антибактериални, чисти и не дразнят кожата, като поддържат телесната температура.
Най-често, артикули, в чийто състав има Лиосел са спално бельо и ризи. На вашето внимание ви представяме Мъжка официална риза, с 23% лиосел в състава си.
Процеса на производство Лиосел има награда на Европейския съюз за екология!

Продукти, свързани с тази статия

Свързани статии

​Тениски от Мерсеризиран памук
В момента на пазара са хит облеклата от мерсеризиран памук. В нашият онлайн магазин ще намерите Мъжки Тениски от такъв памук, затова решихме да ви запознаем с предимствата на тази материя. Мерсеризацията е химичен процес на обработка на памука, открит през 1844 г. от John Mercer,  чрез който тъканта е ставала по-податлива на боядисване. Но тогава никой не е бил заинтересован от тази обработка, докато през 1890 г. Horace Lowe  го е доразвил, и в резултат е получил тъкан със силен блясък. Чак тогава методът е започнал да се прилага в  текстилната индустрия.  В наши дни,..
НОВИТЕ МАТЕРИИ (Bamboo)
НОВИТЕ МАТЕРИИ Отмина времето, когато гледайки съдържанието на една дреха, да срещаме най-често надписи като памук, лен, полиестер, вискоза, ликра...В днешно време, много институти разработват все нови и нови материи, за да задоволят най-вече капризите на модата, но и от екологична гледна точка, за да се използват възобновяеми ресурси, по-малко вредни емисии при производство, рециклиране на материята, търсят се специфични функции и характеристики. Вече разгледахме мерсеризирания памук и Лиоцела, и сега идва ред на БАМБУКА (Bamboo fiber). Бамбук звучи познато на всички нас, защото е любимата..